Wat Is Diwali?

HET VOLLEDIG VERHAAL

Het Verhaal Van Diwali

Diwali is een Hindoeïstische feestdag en is het ontstaan uit een van de bekendste boeken Ramayana. Het wordt wereldwijd door Hindoes en niet Hindoes gevierd.

Tijdens Diwali wordt de terugkeer van Ram, zijn vrouw Sita en jongere broer Lakhsman naar hun stad Ayodhya in India gevierd.  Ram was de oudste zoon van de Koning In Ayodhya, hij was een geliefde prins die niet van negativiteit hield bekeek alles vanuit een positieve kant.

Hij zou de perfecte troonopvolger van het Koninkrijk maar zijn stiefmoeder zag dat allemaal anders. Haar zoon moest opvolger worden en zo jaagde ze Ram van het Koninkrijk weg. Sita en Lakshman wilde niet alleen blijven en gingen met Ram mee naar het bos. In het bos beleefde de drietal mooie en minder mooie avonturen. 

Een van de bekendste avontuur is dat Sita werd ontvoerd door Ravana. Dit was in opdracht van zijn zus Surpanaka, zij was verliefd op Ram en wilde dolgraag met hem trouwen. Hij had daar geen interesse in omdat gelukkig is met zijn vrouw Sita.
Surpanaka was gekwetste en uitte haar vries om Sita te laten ontvoeren door Ravana. Sita werd opgesloten op het eiland Lanka (wat nu Sri Lanka is). De apengod Hanuman hielp Ram en Lakshmana bij het bevrijden van Sita. Na de bevrijding keerde het drietal terug naar Ayodhya en Ram werd tot koning gekroond, zijn vader was inmiddels overleden. 

De inwoners van Ayodhya waren nog nooit zo gelukkig geweest, viertien jaar naar duisternis. Huizen werden versierd met o.a. verse bloemen en ontelbare Diya’s. 

Diwali, het stilstaan bij de donkere en moeilijke tijden en ruimte maken voor een nieuw begin met nieuwe kansen. Doormiddel van Diya’s aan te steken worden de boze energieën weggejaagd en ruimte gemaakt voor positieve energieën.

Godin Lakshmi wordt hier vereerd, zij wordt gezien als een moeder die geborgenheid biedt, met onvoorwaardelijke liefde – ‘geluksgodin’.

Lakshmi staat ook symbolisch voor het licht in onszelf, zij is het licht dat jou contact brengt met je diepste zelf en zorgt voor voorspoed, gezondheid en succes! 

Door middel van een diya (lichtje) aanmaken verwelkom je Lakshmi in je huis.

Op Diwali wensen we elkaar een “Subh Diwali”, een gelukkige Diwali.